Skip to main content

20, 21 en 22 juni 2024, 3-daagse cursus Orthopedic Reflexology - Spiros Dimitrakoulas

Van Juni 20, 2024 09:30 tot Juni 20, 2024 17:00

spiros

Let op! de datum van deze bijscholing wordt verplaatst. We zullen de nieuwe datum zo snel mogeijk doorgeven.

 

Orthopedische Reflexologie (OR) vindt zijn oorsprong in de Griekse begrippen “Ortho” en “Pedis”. Orthopedisch (niet te verwarren met “Orthopaedisch”) betekent: Ortho –  recht of juist, Pedisch – van de voeten, ofwel “juist staan” en is gebaseerd op de leer van Hippocrates, de vader van de westerse geneeskunde. Het betreft de “kunst van het wrijven”, de “Anatripsis”.

Hippocrates schreef kleine beknopte passages over het “wrijven”, dat hij beschouwde als gemakkelijk te leren en toe te passen. Ook beschrijft hij tot in detail een viertal belangrijke “aderen” die worden beschouwd als de voorlopers van de Chinese meridianen. Verspreid in het Hippocrates “Corpus” zijn veel verwijzingen terug te vinden naar wrijven en naar voeten.

De training gaat uit van de theoretische en praktische benadering van de effecten van “wrijven” vanuit de originele boeken van Hyppocrates en Galenus. 

Deze uniek ontwikkelde methode (OR) maakt gebruik van de ervaring die is opgedaan bij het kunnen onderscheiden van de reflexzones en de conditie van het weefsel van de voeten. Daarbij wordt de juiste techniek, de juiste druk en hoeveelheid druk toegepast zoals deze door Hippocrates is aangegeven om de natuur de kans te geven om te genezen. De conditie van de weefsels van de voeten werken hierbij als een gids met gebruikmaking van anatomische kaarten om reflexen, zones, meridianen en fascia beter te kunnen begrijpen en om de voeten effectiever te kunnen manipuleren.

De cursus gaat dieper in op de anatomie van de voeten, waaronder de vier spierlagen, bindweefsel, de plantaire fascia en retinaculum en ander bindweefsel, de locatie van de botten van de voeten en de route van de pezen en perifere zenuwen die voeten innerveren. U leert hoe u al deze structuren effectief kunt behandelen, verbanden kunt leggen met uw vakkennis en de nieuwe technieken direct kunt integreren in uw eigen praktijk. Er is een uitgebreide uitleg over de vier meridianen van Hippocrates, de orthopedische reflexologiekaarten en de “wetenschap” erachter.

U leert hoe u veel lokale voetproblemen, zoals Hallux Valgus, en hamertenen effectief op een complementaire wijze kunt behandelen. Tevens wordt aandacht besteed aan het begrijpen van moderne concepten van pijn en de “wetenschap” achter Reflexologie en wordt de geschiedenis en oorsprong van de reflexologie besproken.

Samengevat geeft deze cursus een diepere kennis over de anatomie en fysiologie van de onderste extremiteiten en verdere specialisatie van meerdere spierlagen en fascie, gerelateerd aan reflexzones en meridianen. Uniek in deze cursus is kennis te maken met de oorspronkelijke Griekse (Unani) geneeskunde. Spiros sluit deze 3 dagen af met een uitleg van de eed van Hippocrates. Bij de cursus wordt een reader (in het Engels) verstrekt en een kopie van de powerpoint die tijdens de les wordt getoond. Aan het eind van elke dag, en alleen dan, kunnen de deelnemers een korte video opnemen van Spiros die zijn technieken demonstreert. 

Cursusoverzicht:

  • Hippocrates en Galenus; de effecten van “wrijven” de “Anatripsis”
  • Anatomie van de voet
  • Hippocrates 4 paar aderen (meridianen)
  • Spierkettingen / zones / Chinese meridianen / zenuwbanen
  • Kaarten voor orthopedische reflexologie
  • De “wetenschap” achter reflexologie
  • Effectieve technieken voor lokale voetproblemen zoals hallux valgus en hamertenen
  • Uitleg over pijn – inzicht in de moderne concepten
  • NIEUW in de cursus!!! Inleiding tot de Clavis Reflexologie; Instrument-Assisted Soft Tissue Mobilization (IASTM).
  • De geschiedenis van de reflexologie, waarom deze belangrijk is voor de uitkomst van uw behandeling en voor de toekomst van het

Spiros Dimitrakoulas is de oprichter en initiatiefnemer van Orthopedische Reflexologie (OR).

Hij is docent Reflexologie in Athene en geeft les aan studenten geneeskunde. Tevens is hij docent zenuwreflexologie MNT-NR. Daarnaast geeft hij ook les in “Anatripsis”, de kunst van het kneden, die al vroeg ontwikkeld is door Hippocrates. Tevens is hij docent in de disciplines Su Jok, Tui Na massage (Tiangin Univerity, China), oor acupunctuur en fasciatherapie.

Zijn interesse en specialisatie in Reflexologie ligt in pijn, sport en ouderen cq. honderdjarigen. Momenteel werkt hij met gehandicapten.

Spiros is voormalig voorzitter van de Hellenic Association of Reflexology (HAR) en hij is een aantal jaar voorzitter geweest van de RiEN (Reflexology in Europe Nexus). Hij heeft vrijwilligerswerk gedaan in de pijnkliniek van het universitaire ziekenhuis van Aretaieio in Athene en hij heeft diverse lezingen en workshops gegeven voor fysiotherapeuten en anesthesiologen, op congressen voor palliatieve zorg in Griekenland.

In de afgelopen 10 jaar heeft hij op vrijwillige basis de “Athens Classic Marathon”, “Nikerun” en tal van andere sportevenementen vrijwilligersteams voor massage en reflexologie geleid. Sinds 2012 werkt hij voor het handbalteam Diomidis Argos, dat in 2012 het Griekse kampioenschap en de Europacup won. Daar verfijnde hij de Orthopedische Reflexologie. Onlangs is hij gestart met het aanbieden van Reflexologie aan het Nationaal Heren Handbal Team van Griekenland.

Datum:                                  20, 21 en 22 juni 2024

Doel van de cursus:               Deze bijscholing heeft tot doel om Hbo afgestudeerde therapeuten bij te scholen in de reflexzonetherapie.

Doelgroep:                            Reflexzonetherapeuten en algemeen complementair therapeuten

Niveau van de bijscholing:     Hbo-niveau

Max. aantal deelnermers:      16 personen

Cursusduur:                          3 lesdagen van 6 uur.

Soort bijscholing:                  Praktisch: reflexologie

Studie belasting:                   Buiten de bijscholings dag wordt geen extra studiebelasting gevraagd.

Certificaat:                            Na afronding van de bijscholing ontvangt de cursist een certificaat.

Prijs:                                     € 395,- (voor 3 dagen, incl. koffie, thee, water, soep en fruit), Incl. syllabus in het
                                            Engels en Hippocrates Corpus digitaal.

Tijd:                                     Donderdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur. Aanmelden en binnen lopen 9.30 uur. 

Bij de cursus is inbegrepen: lesmateriaal – powerpoint presentatie handouts. Koffie, thee, water.

Zelf meenemen:                   Eigen lunch en eigen handdoek (geen olie of andere tussenstof).

Accreditatie:                        VNRT: 18 punten: vakgericht 6 pt,  vakaanvullen 6 pt en extra 6 uur.

Locatie:                               Pianoweg 117, Het Klankbord (Leger des Heils kerkje) 1312 JD, Almere. (gratis parkeren,
                                           NS station Almere Muziekwijk op loopafstand)

Inschrijven en informatie:

Inschrijven kan via "deelnemen" bovenaan deze cursusomschrijving. Wanneer u het inschrijfformulier heeft ingevuld en akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden, dan ontvangt u een betaallink. Na betaling ontvangt u de factuur en tevens de bevestiging van deelname. Na afloop van de bijscholing ontvangt u het certificaat.

Voor vragen stuur een email aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*De cursus wordt in het Engels gegeven, de uitleg is goed te volgen, er zijn veel praktijkvoorbeelden, maar enige basiskennis van het Engels is wel gewenst.